Peter Mosten

Peter Mosten måste vara urtypen av den envise, klurige, vänlige och energiske jämte som vi så ofta schablonmässigt vill framhålla när karaktärsdrag kommer på tal. Men bättre kan man knappast beskriva honom. Många års strävan, misstro och slit är historien bakom Sav™ som man med stor beundran imponeras av. Det finns många personer som tror på sitt men få som verkligen vägrar att ge sig när det är lite motigt.
Jonathan Livingstone Seagull trodde han kunde flyga bättre än alla andra om man bara övade och vågade. Roald Amundsen visste han skulle nå till Nord- och Sydpol trots många andras misslyckade försök och varningar. Peter Mosten trodde på sitt funna originalrecept och har efter många års slit, med ett antal sprängda flaskor som följd, lyckats hitta en dryck som är allt annat en medioker.

Peter Mosten är född i Jämtland men flyttade i unga år till Uppsala där han växte upp. Han återvände 1984 och fortsatte sina studier i mitthögskolan inom bl a ekoteknik. Han fick sedan av en tillfällighet se ett arkiv, skapat av kemiingenjören Gunnar Jegrelius, en miljövisionär som var långt före sin tid, där han hittade ett gammalt recept på ”björkchampagne” Och på den vägen är det.

Peters vision och tankar

Peter har alltid fascinerats av tanken att försöka utveckla system, där avståndet mellan solljuset och bruk eller funktion är kort och okonstlat. Sådana system eller produkter skapar oftast effektiva, uthålliga och dynamiska förutsättningar för minimal hälso- och miljöbelastning om det används på rätt sätt.

Sav™ ingår i ett sådant system. Sav är inte bara ”Slow Food”, inte bara bra för klimatet och inte bara bra för att åskådliggöra betydelsen av att det faktiskt är möjligt att nyttja skogen och högre växter till annat än just cellulosafiberprodukter. Sav™ är exklusiva drycker som utstrålar enkelhet och samtidigt en helhet och inte minst vår Skandinavisk själ.
Själen i Sav™ är en viktig ingrediens och i kombination med en fantastisk bakomliggande historia förstärks ursprungsanvändningen av björksaven som råvara. Björksav har i urminnes tider i våra arktiska områden använts och brukats som ett viktigt näringstillskott under vårvintern och våren då bristen på vitaminrika produkter varit svår i denna region.
Peters förhoppning är att Sav™ ska kunna användas i kombination med olika förädlade svenska livsmedel av yppersta kvalitet för att till omvärlden sprida den glädje och inspirationskraft som finns hos alla som arbetar och utvecklar allt som rör småskalig livsmedelsförädling i Sverige. Det finns mycket mer att göra. Det mesta är faktiskt ogjort. Eller som Peter brukar säga till sina barn: ”Tänk på att aldrig lägga en våt filt över nyfikenheten”.

Sparkling produktion

Att producera Sav™ Sparkling är en lång, originell och spännande process. Björksaven skördas på våren när tjälen går ur jorden och tidpunkten beror på vädret. Allt ifrån början av april till mitten på maj. Oftast har vi tre till fyra veckor på oss att få in den mängd björksav vi behöver om vädret tillåter.
Varje träd är noggrant kontrollerade och ska vara minst 30 år gamla. De får inte stå nära vägarna som drar med sig föroreningar men heller inte i oländig terräng. Man måste kunna få med sig de tunga kärlen om 25-30 kg för transport till produktionen. Varje kärl som kommer in kontrolleras noggrant av Peter så saven håller precis den kvaliteten vi vill ha.
Peter gör sedan först ett stilla vin som jäser upp till en alkoholhalt på 11%. Det görs med en specialodlad jäst som ger exakt det resultat vi vill ha och minimerar riskerna för att något ska gå fel. Björksaven är besvärlig och till skillnad från druvjuice är den besvärligare att kontrollera.
Det stilla vinet läggs på flaskor och det är här den andra jäsningen sker och bubblorna kommer in i flaskan. Processen är en anpassning av méthode classique eller den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Vinet vilar sedan på sin jästfällning under två år för att utveckla smaken och karaktären som ger Sav™ Sparkling sin helt unika karaktärprofil.

Sav™ historia

Den svenske kemiingenjören och forskaren Gunnar Jegrelius byggde under trettio år upp ett häpnadsväckande arkiv. Han samlade forskningsrapporter, avhandlingar, uppsatser, manuskript, tidningsartiklar och böcker från åren 1700 till 1981 rörande drygt 200 000 kemiska substanser och deras inverkan på människor och miljö. Där fanns sammanlagt 6 miljoner dokument fördelade på 800 hyllmeter.
Den här helt unika, och för dagens och framtidens miljöforskning oerhört betydelsefulla källa, hade egentligen bara ett problem. Efter Jegrelius död år 1981 fanns ingen som hittade bland det enormt omfattande materialet.

Recept från 1785

Arkivet föll i glömska och flyttades så småningom till Östersund där ekoingenjören Peter Mosten fick i uppdrag att upprätta ett index över arkivet i syfte att underlätta forskningen. Under arbetet fann Mosten ett recept utrivet från en svensk bok tryckt 1785. Receptets hade rubriken Björkchamp*** (stränga EU-regler förbjuder oss att skriva ut den fullständiga titeln då ordet champagne endast får avse en mousserande dryck tillverkad av druvor inom den franska regionen med samma namn) och Peters nyfikenhet var väckt.
Nyfikenheten tog till slut överhand och Peter beslöt sig för att prova att göra mousserande björkvin med utgång från det gamla receptet. Slutresultatet blev vedervärdigt. Det skulle ta Peter över ett decennium av experiment och tester innan han ens kom i närheten av något överhuvudtaget värt att saluföra på flaska. Till slut nådde han fram till Sav™ Sparkling.

Distilled spirit of Sav™

Distilled spirit of Sav™ – Sav™ Snaps lanserades 2012 och är en spännande produktutveckling av det mousserande vinet med björksav som grund. Här har Peter jobbat med björksavsvinet som grund men i kombination med en örtdekokt av Jämtländska örter som Fjällkvanne och Angelica. En fantastisk produkt med en subtil och delikat smak som passar utmärkt till all mat på det svenska smörgåsbordet och även till fisk, skaldjur och sill.

Andreas Olsson
Head of Sales
+46 (0)70 563 26 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Savhuset Åre AB
Storsjöstråket 15 F
(Gamla TILL-bryggeriet / Former TILL-brewery)
SE-831 34  Östersund,  SWEDEN
+46 (0)70 321 81 92
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Peter Mosten
Founder and Head of Marketing & Production
+46 (0)70 321 81 92
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Formgivning: Märit Jonsson Design AB • Webbdesign: Björs IT konsult